Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Anniversary

Lilypie Angel and Memorial tickers

Persediaan utk Mengandung - Part 3

Korang dh baca link sebelum ini?
kalo sudah..teruskan baca Part 3 ni

kita dh bincang bab persediaan awal seperti ubat, ovulation test, (korang leh ke http://babycenter.com.my utk cek tarikh waktu subur),
gel pelincir serta pemakanan..

utk pemakanan ni..ada tambahan sikit..utk bagi subur lagi banyakkan makan tauge..laki bini
kena makan tau..buat yg mudah supaya khasiat tauge xhilang..cth resipi D'lla selalu buat :

1. celur tauge sehingga lembut dalam air mendidih yg telah dimasukkan sedikit garam
2. tumis sedikit bawang kecil & bawang putih, masukkan tauge serta sedikit serbuk kunyit, nak pedas masukkan sedikit cili..apabila tauge lembut, hidangkan

ELAKKAN/JANGAN/JAUHI
1.air tebu
2.cuka atau makanan yg ada campuran cuka cth : acar timun,makanan kedai mamak
3.nanas dan makanan yg bercampur nanas
4.durian - badan jadi panas
5.air berkarbonat
6. makanan/minuman yg mencuci perut
7.sapu minyak panas/pati halia di perut
8.makan sirih
9. pencuci vagina - boleh membunuh sperma
10. makan jamu/minuman tambah tenaga cth kacip fatimah,badan kita akan rasa panas sikit

err kalo ada tambahan lagi..sila share

Untuk langkah yg seterusnya :)
ni lagi detail ni :

Waktu Subur

Seperti yg dulu D'lla telah jelaskan..kita perlu mengetahui waktu subur kita..
sebab itu perlunya kita cuba dgn ovulation test.
Kadang2..bila dh waktu subur..kita laki bini keletihan penat bekerja.
Korang jangan riso yer..ada kajian mengatakan bahawa, Sperma boleh hidup selama 3-7 hari apabila berada di dalam kita..korang lakukan la aktiviti bersama apabila hampir2 waktu subur..
kira kerapkan waktu bersama..2-3 kali seminggu..kira dkt2 waktu subur buat sekali, lps tu..selang 2/3 hari buat lg..hehe

TETAPI
korang perlu ingat
apabila period habis perhatikan cairan yg keluar..adakah cecair keputihan likat warna putih ataupn warna jernih? check betul2..kalo cecair yg keluar tu warna jernih bukan putih itu tanda..sila la..segera bersama suami...sebab cairan jernih ni membantu sperma sampai ke destinasi..kalo yg putih likat tu, sperma susah sampai.terhalang dan tersekat..

perlu ingat juga..
jangan gunakan air liur..sebab kenkadang air liur kita mengandungi bakteria yg menghalang/membubuh sperma

tetapi jangan lupa..
sebelum bersama..berdoalah..dan apabila sujud terakhir tu, bacalah doa..ingin zuriat utk apa?
D'lla pernah terbaca artikel..ada pasangan ni..nak anak..Alhamdulillah..mengandung..tetapi..rasa sekejap ja..gugur..dia kata..kita perlu doa juga agar bayi selamat..dan niat utk ramaikan zuriat serta utk yg beragama Islam meramaikan umat Islam..kenkadang ada part yg kita terlepas pandang..manatau kita ternazar sesuatu..tp xbuat..or apa2 lain..

POSISI SEMASA BERSAMA
ikut keselesaan la..tp berdasarkan kajian..ada 2 cara..
1. apabila selesai bersama, letakkan bantal di bawah pinggul..biarkan selama 15-20minit..supaya sperma dpt berenang ke destinasi..lepas tu..tidur mcm biasa la.. :) jangan cuci dalam tau..esok pagi cuci luaran dgn air bersih sahaja

2. kalo dari belakang..kedudukan jgn berubah..tahan kejap..letak la bantal dkt kepala atau dada kalau lenguh..biarkan 15 - 20minit..lepas tu..tidur mcm biasa la.. :) jangan cuci dalam tau..esok pagi cuci luaran dgn air bersih sahaja

satu lagi..benda normal..soklan cepu emas bila nk kawen?anak bila?berapa?
kita jangan melenting..jawab elok2..Sedang berusaha/Insyaallah kalo ada kami bgtau..sebab org yg bertanya tu..boleh jadi doa gak..mana tau..dari jauh dia doa..

lepas tu..bila ada anak, anak berapa?bila nk tambah lagi?bila nk ada cucu?
benda2 ni normal..kita jawab elok2 la..supaya org x berfikiran negatif..pernah gak org ask D'lla bila nk mengandung..jwb mcm2..pelan2 kayuh..honeymoon dlu..wait husband abis study..setahun ja aritu..umur baru 25..kalo ada km bgtau..hehe..org pn boleh terima la..

org yg jawab negatif tu..mmg kenkdg rasa rendah diri sgt, terhina..etc..cool bebeh..positifkan diri..
susah nak jaga hati semua org..it's a part of life..sentiasa positif dan senyum selalu..manatau rezeki..
lagipn kena percaya..Anak ialah Pembuka Rezeki...Allah akan bantu hambaNya,yg penting kita berusaha..ala..lagipun..anak lagi 9 bulan nak keluar..so ada masa nk buat persediaan la <3

semoga anda berjaya :) redha dgn UjianNya..yg penting kita telah berusaha  !

3 Response to Persediaan utk Mengandung - Part 3

6 Disember 2012 5:08 PTG

hmm... Good info... tp bleh elak ke dr mkn coklat?? tea-O?? hehehe..

7 Disember 2012 4:42 PTG

Coklat xda masalah sis..hehe..sedapp..tea tu..boleh..cuma kurangkan la.. :)

4 Jun 2015 9:49 PTG

sis..klu saya mnum air kunyit sebelum hari subur boleh kan...orang tua2 psan kcut rahim n bersihkn rahim..

Catat Ulasan

Nota kaki anda :D