Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Anniversary

Lilypie Angel and Memorial tickers

London sangat memenatkan

:D
D'lla baru sampai rumah Trefforest, Pontypridd, Wales
1st day sampai, sangat terkejut dgn cuaca yg tetiba panas membahang 30celcius..
ditambah dgn train tube underground yg mcm 5 tingkat lapis bumi..
masyaallah,
+Air cond depa xpasang,lecun peluh panas..huhuu..letih jalan xsgt..letih panas
Interview En. Husband aritu, alhamdulillah berjalan lancar..kejap jer settle..

err..letih dah..c ya next entry..zzz

Persediaan utk Mengandung - Part 2

Gel Pelincir

D'lla ada dapat dari research yang mengatakan bahawa, sekiranya anda menggunakan gel pelincir ketika bersama, pastikan produk yg anda gunakan itu tidak menghalang atau melambatkan pergerakan Sperma. Ada sesetengahnya menghalang sperma utk bergerak atau mati. Sila baca & rujuk produk yg digunakan seperti Durex, KY Jelly, dan Vaseline. Contoh produk di UK ni yang sesuai utk mengandung ialah Pre - Seed dan Sasmar Pre-conception lubricant.

Dari info yg D'lla dapat, salah satu cara tradisional utk membuat gel pelincir adalah dengan menggunakan telur putih sahaja bukan telur kuning, biasanya telur ayam sahaja. Biarkan telur putih pada suhu bilik seketika, kalo guna suhu sejuk peti ais, alamat..xmenjadi la..D'lla belum cuba kaedah ni lagi..lagi pun telur nih kan berbau kan lepas guna..

Waktu Subur

Waktu subur utk individu adalah tidak sama..utk yg normal biasanya antara Hari ke -14 hingga ke - 20 dari hari pertama period. Utk lebih tepat, korang beli la Ovulation Test ni.. 99% tepat, so xperlu teragak - agak. Ovulation test ni dia detect hormon (Luteinizing Hormone,LH surge) dalam air kencing yg mengeluarkan telur. Jika detect waktu subur, biasanya ada masa 30jam utk anda bersedia bersama. (kalo lebey 30 jam,melepas la). Dekat sini yg D'lla tengok, brand paling murah pn ASDA..macam Tesco la. Ada 5 set test utk RM40. Kalo brand yg famous macam Clearblue tu..dalam RM90..fuhh beza banyakkan. Dalam kotak tu ada la arahan dia..senang nak faham..kalo xfaham, tanya org Farmasi :) D'lla dh try satu..satu bar terang,satu bar xterang..negative..belum masanya..hik3..

p/s : baca arahan betul2, ikut tempoh masa dia.


Nota tambahan : rujuk link ni utk cek waktu subur

http://www.babycenter.com.my/l1047500/what-cervical-mucus-looks-like-photos

semoga berjaya :D
minggu depan tuan tanah ke London,
Hubby ada interview utk skim lecture under UNIKL :)
wish us luck :D

Persediaan utk Mengandung

Lepas balik dari klinik aritu,
Doktor ada bagi lampiran Planning to Become Pregnant :D

sukanya..
maklumat sangat ringkas & padat..di sini, D'lla share dengan korang :)

Folid Acid

Perkara utama yg perlu dilakukan ialah Folic Acid supplements. Diambil sebelum mengandung, dan terus mengambil pil ini sehingga penghujung minggu ke - 12 semasa mengandung, walaupun anda sihat & makan - makanan berkhasiat. Ini penting utk meningkatkan kesuburan & membantu perkembangan serta kesihatan janin bayi.

Folid Acid boleh didapati di klinik atau farmasi. Dos yg perlu diambil ialah 400 micrograms (o.4mg) setiap hari. Jika anda ada masalah Spinal Cord, dos yg perlu diberi adalah 5mg setiap hari, tetapi utk : 
  • pernah mengalami masalah ketika mengandung dahulu
  • anda atau pasangan anda mengalami Spinal Cord
  • anda mengambil ubat Epilepsy
  • anda mengalami coeliac, diabete, sickle cell anaemia atau thalassaemia
Jika anda baru sedar anda mengandung, cepat2 la ambil folid acid 400 micrograms (0.4mg)

err..D'lla tgh confious yg mana satu nk pilih..haha

err..cni harga sini la..darab RM5.50





& ovulation test juga sangat penting..sebab 99% sangat tepat..so senang la nak planning.Sila cek harga di farmasi..








Kita hanya berusaha, Allah yg tentukan..D'lla ada juga kawan yg dh kahwin lebih setahun,tetapi still belum ada rezeki..sama2 kita doakan semoga mereka dapat zuriat,amin.

Ni pula info Maklumat Am yg D'lla tahu

Set utk mengandung tradisional juga ada di Malaysia..macam2 jenis selain berurut..
korang boleh cuba Biodex, Ambar Kenanga..nih kira harga murah gak la..compare dgn teknik IVF tu..
kalau ada testimoni, korang share2 la..kita dapat membantu mereka mendapatkan zuriat..
Doa, usaha, ikhtiar & tawakal kepada Allah banyak. Kena perbanyakkan amalan juga.
Untuk mendapatkan zuriat yg soleh & solehah, jangan lupa, semasa bersama, mulakan dengan
Al- Fatihah, Ayat Kursi dan 3 Qul.
niat utk dapat anak soleh & solehah perlu ada..
ada juga yg kata, semasa suami hendak mengeluarkan cecair perlu baca doa..

selain itu, fahami bentuk rahim anda utk mudahkan cecair suami masuk ke rahim.,
sebab ada individu yg perlu buat dalam air..katanya, tekanan air dan udara membantu cecair suami sampai ke rahim dan terus melekat di situ..
ada juga kata teknik posisi perlu betul..

dan jangan makan makanan yg tajam dan pahit seperti jeruk, nanas dah sebagainya..

Vitamin D

Vitamin D pula utk perkembangan bayi. Ia perlu diambil ketika mengadung atau menyusukan bayi. Dos yg diperlukan 400 micrograms (o.4mg) setiap hari. Vitamin ini diperoleh sama ada melalui tablet atau multivitamin yg sesuai ketika mengandung. Terdapat juga pakar menyatakan, wanita mengandung yg mendapat sedikit sinaran matahari, contoh di negara yg beriklim sejuk dan matahari jarang menyinar, perlu mengambil dos 800 unit (20 micogram) setiap hari. Kalau di Malaysia, tidak perlu la risau sangat :)
sila rujuk doktor anda yer.

Ujian Darah

Di UK nih, blood test perlu dibuat jika anda imun kepada Rubella, ada hepatitis B, Syphilis dan HIV

Makanan

Makan - makanan yg berkhasiat & berzat.Penting utk perkembangan ibu & bayi. Sangat penting terutama utk memastikan susu badan anda berkhasiat dan utk tempoh lama apabila bayi lahir. Pesanan dalam lampiran D'lla dapat menyatakan, Jangan makan utk 2 orang ketika mengandung. Ini kerana, jika berlaku pertambahan berat badan yg sangat banyak akan mengalami masalah ketika melahirkan bayi. Pendapat pakar menyatakan, pertambahan berat normal ibu mengandung ialah sebanyak 10 - 14 kg. Sila perhatikan berat anda.. Sila bincang dengan Doktor anda :D

Makanlah makanan yg mengandungi byk Iron, calcium dan folid acid :)
calcium itu penting..paling byk dlm susu..sila paksa sikit diri anda walaupun dalam kuantiti sedikit demi bayi tersayang :D
sila baca info ini utk maklumat tentang penyusuan Breasfeeding sini Penyusuan sini Susu sikit

Ikan

Ikan yg boleh dimakan ada banyak jenis..tetapi ada juga yg perlu dielakkan kerana mengandungi toxin dan mercury seperti shark,marlin, swordfish dan tuna. untuk Tuna, bataskan kepada 4 tin sederhana (drained weight = 140g per tin ) atau 2 ikan segar tuna per week (berat sekitar 140g masak atau 170g mentah)Makanlan ikan atau makanan laut yg dimasak sepenuhnya seperti, salmon, mackerel, pilchards dan sardnines. Kajian terhadap Ibu mengandung yg memakan makanan ini yg mengandungi minyak ikan atau omega, puratanya, anak2 ini memiliki komunikasi yg baik dan kemahiran bersosial ketika berusia 7 tahun.

Elakkan

Elakkan sumber2 makanan yg mengandungi banyak vitamin A . Hanya kuantiti yg sedikit sahaja diperlukan utk mengandung dan ketika mengadung. Kuantiti yg banyak akan mengancam bayi. Elakkan makanan seperti seperti hati atau produk dari hati seperti liver pate dan cod liver oil supplement. Selain itu :

  • elakkan makanan seperti daging mentah atau telur separuh masak
  • elakkan makanan yg mengandungi telur mentah seperti setengah produk mayonis atau mousse
  • mould-ripened and soft cheese seperti brie, camembert, dan blue-veined cheese (Hard cheeses dan processed cottage cheese are safe)
  • Pates - temasuk vegetable pates
  • raw shellfish dan ikan mentah
  • unpasteurised milk. note : goat milk is often unpasteurised, and goat's milk products seperti cheese are often made from unpasteurised milk
Kurangkan

kurangkan jumlah caffeine/kopi/nescafe dan minuman yg bercampur caffeine. Hal ini demikian, boleh menambahkan risiko keguguran dan berat bayi kurang ketika dilahirkan. Sumber utama caffeine adalah kopo, tea, chocolate dan cola..er..chocolate?oooohhh tidak..makan sikit okay!
  • 1 mug kopi segera mengandugi 100mg caffeine
  • 1 mug kopi bancuh ada 140mg caffeine
  • 1 mug tea ada 75mg caffeine
  • 1 50g plain chocolate bar ada 50mg caffeine, milk choclate ada setengah caffeine dari plain chocolate
  • 1 tin cola, dan setengah tin minuman bertenaga ada 40mg caffeine.
  • elakkan kekacang jika anda mengalami alahan atopic disease.
Haiwan

  • Elakkan dari berada dengan sheep atau kambing. Ini kerana ada haiwan ini membawa bakteria yg menyebabkan listeriosis, toxoplasmosis dan chlamydia.
  •  basuh tangan dengan bersih selepas mengendalikan haiwan peliharan
  • minta bantuan utk membersihkan cat litter tray ketika mengadung
  • gunakan sarung tangan jika berkebun
pastikan anda mematuhi arahan doktor!
setakat ini info yg D'lla dapat
sekian.

Perancangan Baru Bermula

1st
family planning mmg ada banyak jenis..
so pilihan terletak di tangan kita suami isteri

D'lla guna implanon 2 minggu sebelum berkahwin..yg tahan 3 tahun
reason,akan follow hubby ke luar negara selama setahun..
hubby tengah final year & belum bekerja
kalo terberanak time dia exam..hmmm
+kondom sini mahal hahaa
+kami dh ask nasihat ustaz,ustaz kata xpa utk sementara
+takot teraccident hik3

pil perancang sesangat tidak digalakkan utk yg baru berkahwin..
kalo pil perancang dos rendah tu ok la,tp xboleh selalu
kerana mengurangkan kadar kesuburan
err kalo iud kn consider la..kalo selepas kawen ok la
apa-apa hal,korang kena refer pakar perubatan gynecologist untuk nasihat yg bersesuaian <3

utk implanon,hanya yg bertauliah ada sijil saja yg layak,make sure check.
tahun lepas, kos termasuk ubat RM600 di Kedah Medical Centre..
Side effect, Period xmenentu for 1-6months..maybe sebab masukkan masa bukan period hari ke 3-5..
dinasihatkkan masa period hari ke 3 - 5.
period sikit jer..xda pn rasa pening or muntah,mual,or berat naik mendadak

xda la sakit teruk pn masa bubuh,just rasa jarum sikit..& rasa implanon masuk
seriously..D'lla penakot sikit..xtengok apa doktor buat..
ngilu sikit ja..macam semut..hehee
tangan kn balut for 2 days
lepas tu dia lebam sikit for few days..tangan direhatkkan
kalo rasa letih,telan la vitamin :)

kalo rasa nk pregnant,anytime boleh buang :)
majoriti kajian yg buang implanon, boleh pregnant selepas itu..
bergantung badan individu
tapi 1st make sure period datang dulu..then
korang beli la ovulation test tu..99% tepat

so.dh genap setahun ..
hubby pn dh xsabo..
berat badan D'lla pn dh stabil..makin sihat hehee
tambah2 baby kt sini comei..
pagi tadi,dh buangkan..

My experienced?
xternilai..hubby disebelah..pegang tangan..hehe
doktor pn kata..nervous nih..
xpa..doktor cool ja..
seriously, cek pn xtengok..
masa letak bius terasa la jarum masuk sikit..macam semut
then..pisau toreh sikit jer..rasa macam semut sikit..then xrasa apa dah..
doktor try tarik keluar.susah sikit katanya..
I feel nothing :D
tangan pegang tangan Hubby.. siap bergurau - senda
kejap jer keluarkan,Hubby kata nampak ja rod implanon,Doktor tarik dgn sepit gunting..

i feel nothing..tp masa tu ada la rasa doktor duk lap tangan dgn kapas..
15minit siap..doktor terus tampal plaster water proof & balut dgn bandage..
esok baru boleh buka bandage untuk elak lebam.
Plaster water proof,lepas 3 hari baru buka :D
makan acid folic then tunggu next period..
nak senang ceta, lepas period,beli ovulation test utk cek hari subur..
sangat accurate , guna urine je
tp agak mahal la..fuh..kat malaya xtau la..

lepas beranak tuh..lain ceta pulak..

i share story with Kak Beba

Tuan Tanah ke Mana?

Sejak kebelakangan D'lla xupdate sgt yer.

Kenapa?
D'lla xbyk celoteh,
menguruskan ekonomi rumah tangga,
cek barang2 order,ada lg yg xsampai,
3set cadar dh sampai!
yeahh lawa2
Perfume dh beli :)

minggu ni sibuk packing barang,
adoi yaiii..banyak barang Hubby nih..haha..
tu la aritu bilang barang cek banyak..:P
opp baju cek apasal terbanyak lak?
haha beli xbyk pn

+esok pagi2, cek akan pi Klinik
for what reason?

jengjengjeng...
bukan baby yer.. nanti la cek update..
kang nanti xda modal lak nk ceta..
Saya sihat ok..

Sedar xsedar,dh hampir setahun Kawen..yippe
alamak,Hubby dh panggil kemas bilik..
Err..doakan la hubby dpt interview keja cepat :D

C ya..
oohh bilik bersepah

Pengumum Pre Order

Pre-Order dah pun TAMAT..

terima kasih yg sudi bertanya dan beli :D
kalo ada rezeki nanti, boleh la buat lagi nanti..
tp xtau la bila..

sekarang D'lla menanti barang2 yg telah dipesan sampai dekat tangan..
minggu depan kami mula packing barang..
sama2 kita doa keselamatan barang yg telah dipesan

akhir kata, terima kasih

c ya..



Barang Order nih

Pre Order akan tamat 10 Jun 2011

di bawah ni,barang yg ada dgn D'lla dh

:D
terima kasih banyak-banyak

cadar mama+bantal riben
bum bag aka pouch bag aka waist bag Abah
Tomme Tippe newborn starter set
opp perfume hubby

Mark & Spencer Butterfly 90 ml
K. Ya
Zhafarina

Avent Newborn Starter Set
Highly Durable

Tomme Tippe Newborn

Baby bib Ekin

Mark & Spence Trully Cherish 25ml
K. Ya
Shue

cepat2..ada lg 2hari..sapa nak emel segera & deposit cepat2

:D

ada lagi yg belum sampai..

Pre Order bersambung lagi :)

sila jenguk 3 link bawah :)
barang akan sampai bulan 8 atau 9 2011
sila booking SEBELUM 10 JUN 2011
emel pertanyaan dnur_adillah@yahoo.com
kami nk packing barang dh
harga yg D'lla quote dlm emel tu,termasuk posting :)
Sila beli lebih dari 1 utk dapat promosi diskaun :)
http://dilawidan.blogspot.com/2011/05/pre-order.html
order cepat2, beserta deposit,
harga barang sini tengah naik turun naik turun :)

nih sambungan produk


Tommy Tippe Decorated Bottle - 2pk only
260ml
pilihan warna : pink atau biru sahaja

Tomy Momma Feeding Range Bottle Starter Kit (orange)
Sila pm utk makluman lanjut :)

BPA free
4x mOmma 250ml Feeding Bottles
6x mOmma Anti-Colic Slow Flow Teats
1x mOmma Bottle Brush Silicone Teats: Mimics a natural breast feeding action.
Colic Valve: For optimum venting during feeding to reduce vacuum build up
Anti-Colic Valve: For optimum venting during feeding to reduce vacuum build up
Tomy mOmma Feeding Range Developmental Drink Set (Orange)

From Birth: mOmma 250ml Feeding Bottle with slow flow anti-colic silicone teat
From 4 Months: mOmma Non-Spill Dual Handle Lid
From 6 Months: mOmma Non-spill Straw with Single Handle Lid 
Tomy mOmma Feeding Range Insulated Baby Bottle Cover (Orange) 
Made of special thermal material, the mOmma Insulated Baby Bottle Cover keeps liquid content warm or cool for longer. Modern and unique, this is perfect for when you are on the go with your baby and for extra convenience, it can be easily fixed to strollers, bags or belts with the adjustable velcro strap. Machine Washable. Bottle not included. 
Tommee Tippe Baby Bibs
3 colors available- pink,green,blue 
made from baby save plastic
easy to clean dirt while eating :)

Lifefactory Wee Go Bundle Deal - GLASS BOTTLE

sila play video dulu :)

BPA free
Boleh direndam dalam air panas apabila dikeluarkan dari peti ais
Ringan

2 x 9 oz (Large) Bottles
2 x 4 oz (Small) Bottles
1 x Stage 1 teats (pack of 2)
1 x Stage 2 teats (pack of 2)

9oz and 4oz Bottles Available in 6 colours:
Raspberry, Yellow, Orange, Sky Blue, Ocean Blue and Pink 
warna boleh pilih
dan
boleh dibeli satu unit sama ada 4oz atau 9oz
warna boleh pilih :)

sekian..sila order cepat2 & confirmkan..
Harga barang Baby selalu naik turun & cepat habis stok

peringatan lagi..
Sila order SEBELUM 10 Jun 2011

selamat bershopping =P

Pre Order sambungan :)

1st sila jenguk 2 link ni :

Barang akan sampai bualn 8 atau 9 nih
Deposit RM150.00
di bawah nih..sambungan Pre Order :)
emel utk pertanyaan dan bincang :)
dnur_adillah@yahoo.com


Philips AVENT Highly Durable Anti-Colic Bottle 260ml - 4pk
Sila email utk makluman lanjut & bincang pembayaran :)



Philips AVENT ISIS iQ DUO Electronic Breast Pump
Sila pm untuk makluman lanjut :)

Box Contents :
ISIS iQ DUO Twin Electronic Breast Pump : 1 Pieces
Breast Milk Container (125ml/4oz) : 2 Pieces
Breast Milk Container (260ml/ 9oz) : 2 Pieces
Extra soft, newborn flow teat 2 Pieces
Teat Travel Pack 2 Pieces
Medela Freestyle Double Electric Breast Pump
Features:
1. Rechargeable battery included providing 3 hours of pumping per charge--product supplied with UK plug and English instructions only
2. Medela Freestyle Double Electric Breastpump features 2-phase expression technology, for more milk in less time
3. The world's smallest 2-phase double electric breastpump
4. Designed to allow double or single pumping
5. Hands-free accessories for more flexibility and mobility

Box Contains
Medela Freestyle Hands-free Double Electric Breastpump
Freestyle motor unit
Freestyle tubing
2 x SoftFit breastshields
2 x PersonalFit breastshield
2 x Freestyle connector
4 x Collection/storage bottles
4 x Lid and disk
2 x Caps
2 x Bottle stand
Hands-free kit
UK Mains adapter
Rechargeable Lithium Ion Battery
Belt with extension
Cooling element
Cooler bag
Freestyle bag


Medela Pump in Style Advanced Breast Pump with Backpack
Sila pm untuk makluman lanjut :)

•Pump in Style Breastpump
•Microfibre backpack
•Double pumping accessory kit
•Manual breast pump conversion kit
•Cooler pack
•Battery pack (can use standard or rechargable batteries)
•Removable motor unit (you can leave this at work for a lighter bag to carry home)
•4 collection containers
•UK AC Mains Adapter
Medela Pump In Style Advanced Breast Pump with Metro Bag
Sila pm utk makluman lanjut :)

Box contains :
Multi-purpose PVC-free microfiber messenger bag with removable pump motor for pumping and transport flexibility
Battery Pak (8 AA batteries not included)
Removable PVC-free cooler bag
4 collection containers lids
2 SoftFit Breast shields
Breastfeeding Information Guide

Tommee Tippe Newborn Starter set

Sila pm utk makluman lanjut dan discuss pembayaran

2 x Closer to Nature 150ml bottles with slow flow teats x 2--0m+
2 x Closer to Nature 260ml bottles x2 with slow flow teats--0m+
2 x Closer to Nature Medium flow teats with slow flow teats--0m+
Explora 260ml Weaning bottle--4m+

Tommee Tippee Closer to Nature 260 ml Easivent BPA-Free Feeding Bottles (Pack of 4) BPA FREE

Sila pm utk makluman lanjut :)

4 x 260 ml Closer to Nature Easivent BPA Free Feeding bottles
4 x Closer to Nature Slow Flow Easivent Teats
4 x Screw rings
4 x Lids
Instruction leaflet

Tommee Tippee Closer to Nature Anti Colic Bottle Feeding Kit

Sila pm utk makluman lanjut :)

Box Contains :
2 x 260ml Closer to Nature anti colic plus feeding bottles
2 x Closer to Nature anti colic plus medium flow teats
2 x Closer to Nature anti colic plus fast flow teats
2 x Closer to Nature milk feeding bibs
Tommee Tippee Closer to Nature Anti-Colic 260ml BPA-free Feeding Bottles (2-Pack)

Sila pm utk makluman lanjut :)
•Super sensitive anti-colic valve
•Unique, easy latch-on teat shape
•Soft natural feel silicone teat
•Heat sensitive tube -Blue indicates that it is safe to feed and pink indicates that the milk is warmer than the recommended 37C.
•Suitable from 0m+
•BPA free
Tommee Tippee Closer to Nature Anti Colic Bottles (4 Bottles)

Sila pm utk makluman lanjut :)

Box Contains :
4 x closer to nature anti colic plus bottles (with slow flow teats)
1 x instruction leaflet