Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Anniversary

Lilypie Angel and Memorial tickers

Baby Food

Bab pemakanan ni,mmg D'lla sangat cerewet la.

seperti ibu2 yg lain..ayat standard..nestum campur susu..
anak kamu ni kecik la,ringan ni..umur dh 4bulan ni
dh boleh makan..(sebbaik baby reject botol.ada gak alasan xbagi)

adooiii cobaann..zaman sekarang bukan mcm dulu..makanan zaman sekarang byk membawa kemudaratan..
nestum tu dlm tin..pengawet siap ada garam gula & pengawet..
tolong la..jgn bg anak anda makan..
ibarat bg makanan tin sardin la..muak la..
baby nangis bukan sebab xkenyang..
ada sesuatu,misalnya,kembung perut,nak poo poo,
hidung sumbat (yg ni byk baby jadi), panas,
rimas ruam di tengkuk belakang badan pampers..
dan gangguan makhluk halus..

anak D'lla aritu kn kaco,alhamdulillah, selamat dr gangguan..dh buat mcm2 akhirnya berjaya..baru dia cukup tido,berat naik sikit (errr rindu daddy dia sama kot,maklumla Daddy kt Selangor)

kalo anak nangis,cuba tgk susu badan,warna putih cair or putih pekat or kuning cair..
kalo putih cair tu maknanya susu kurang kualiti,sila ambil pemakanan yg extra berkhasiat dan telan extra multivitamin dan kalsium.
And tolong jangan kaitkan,badan kecik susu sikit xberkualiti..kalo susu berkualiti,baby minum xlama,kenyang..minum sikit pn dh boleh kenyang..
contoh kalo pump dpt 5oz..baby minum 4oz or 3oz..kenyang la tu..lemak berkrim..kalo warna putih kuning or putih hijau..woowww lemak berkrim..

perut baby ni..belum matang lagi dr lahir sampai 6bulan..perut baby akan mula matang bila umur 2 tahun..6 bulan tu,pengenalan dulu agar perut xterkejut..
ada jenis makanan di beri berperingkat bersesuaian dgn perut bayi.


tadaa...sila save,print & tampal di peti ais..
ingat..pengenalan awal2 bg puree buah atau sayur dlu..nak tgk penerimaan baby and perut mcmna..ada baby umur 8bulan baru mau makan..as long as baby selalu and masih mau menyusu..xda masalah bb mkn lambat selagi dia sihat..bagi ja la rasa dekat mulut tu.baby kan masih sihat lagi jgn riso..
anak ko sakit sapa nak tanggung?!ingat.

eehh ingat..6 bulan hokey..kita org Asia..
and ingat..mula2 bg sehari sekali dlu..selama 4 hari berturut then baru tukar..
anak D'lla 1st makan pisang masa dkt2  6 bulan..jgn ikut hokey..terpaksa..aaarrrggghhhhh..pepaham ja la..
1st day mmg dia xberapa..satu sudu..it's ok..baru belajar..
hari ke 4 dh 3sudu <3 p="p">
poo poo..likat sikit..haha..air masak?umur 6 bulan br bg..bg air zam zam ja dgn sudu..minum la sesudu..sampai sekarang air masak dia sesudu dua ja..riso..takot susah membuang..masih kuat menyusu and dh makan byk dkt 2oz..tgk mood juga la..

dia dh makan puree pisang emas,buah pear hijau,organic rolled oat,bubur /organic peas brand watties/carrot/sawi/ayam/ikan bilis/ubi keledek/epal..semua lulus..
err kalo epal ni mmg kebanyakan baby ada masalah sembelit sikit..hehe..korang bg la sikit snack buah pear hijau or pisang hehe waktu breakfast.
6-7 bulan,blend bg halus..awal2 bg tu kena tapis..usus baby br belajar..

ok..xcukup lagi..
I join this group - HSFFYB sila join reramai
banyak dh kes berlaku kt hospital bg baby makan awal zaman la ni,seperti

usus baby tersumbat
baby koma
alahan yg melampau

xtakut ka?
nih 1 contoh boleh share : pengalaman ibu hasif
kata penulis blog - moral of the story:
1. tak payah nak ikut cakap orang sangat la bab2 nak bagi anak makan...bila doc kata 6bulan...6bulan la...
2. orang pandai cakap je...bila jadi apa2 pada anak kita...ada ke orang nak peduli??nak bertanggungjawab?takkan??kita jugak yang menanggung...
3. biarlah orang nak ejek anak ko apapun..."kacang soya" ke whatsoever....yang penting selama anak ko direct BF dan tak dibagi makan apa2 lagi...dia tak pernah sekali pun menyusahkan ko...tak pernah demam,selsema,batuk...tak pernah 2-3kali sebulan kena bawak klinik untuk rawatan dan ubat yang mahal...
4. dah tak payah nak memandai2 ajar aku cara jaga anak sebab anak aku lain...anak ko lain...FULLSTOP!!

ada lagi link lain..xingat duk mn..ada dlm FB bercambah


kalo baby nangis..bagi ja susu lg..selagi terdaya..kalo xmenyusu badan,susu formula ..D'lla memahami ibu2 yg xdpt bg susu badan sebab susu xcukup..kita dh ikhtiar..semoga lps tu nanti..Allah bg nikmat lg..sabar dgn dugaan.

janji anak kita SIHAT!
Kadang2 org yg degil bg awal..kesan dia tu..jangka panjang..bukan jangka pendek.

sekian..anak baru bangun..hehe
muaahh

No Response to "Baby Food"

Catat Ulasan

Nota kaki anda :D