Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Anniversary

Lilypie Angel and Memorial tickers

Makan Lagi

Sambungan Makan..

Bubur+Ikan bilis
Bubur+Ikan bilis+sawi 
Bubur+Ikan bilis+carrot
Bubur+Ikan bilis+kacang peas

so far kacang peas+ikan bilis Awadullah xbrapa suka la..
ni haa jenis oat tu yg jumpa and terus beli :)



but INGAT

oat ni kena rendam 12-24jam dengan sedikit perahan lemon/limau nipis/cuka apple
kenapa?
baca sini ok merendam memudahkan penghadaman
buh air bg tenggelam,perah sikit dlm secamca or sudu bergantung jumlah oat
,kaco then rendam. esok pagi terus bilas sikit dgn air bersih and then masak dgn air bersih selama 10-15minit (",)

ni 8 bulan ke atas
then baby baru makan Cous cous..adik beradik bijirin pasta..lagi berkhasiat dr nasi sebab kurang karbohidrat.
just rendam dgn air panas, wait dia kembang.

Cous cous
Cous cous+brokoli
Cous cous+brokoli+ayam
Cous cous+brokoli+ayam+olive oil
Cous cous+bayam
Cous cous+bayam+olive oil

olive oil amek Extra Virgin Olive Oil utk renjis dlm tu..kalo menumis Pure Olive Oil or Olive Oil.Pilih botol yg gelap utk kekalkan khasiat Olive Oil..

Bagi telur pula,utk persediaan MMR suntikan umur 1 tahun
so far Awadullah setakat ni br 2 x makan..lulus..
ala,buh dlm bubur kosong ja..tp dia mcm tercekik sikit bila makan..hik3..
benda baru..bg minum air la sikit..

Updated cara introduce telur (ikut PPUM - MMRTELUR)
kalau belum intro telur, kena buat secara berperingkat.
- telur kena pastikan betul2 masak
- boleh buat rebus telur tu dulu lepas tu campur dalam puri atau bubur.

Cara nk intro:
Minggu pertama - 1 SUDU BESAR kuning telur sahaja
Minggu kedua - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 SUDU BESAR kuning telur sahaja)

Minggu ketiga - 1 BIJI telur kuning sahaja 
Minggu keempat - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI kuning telur sahaja)

Minggu kelima - 1 BIJI telur kuning sahaja + 1 SUDU Putih Telur 
Minggu keenam - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI telur kuning sahaja + 1 SUDU Putih Telur)

Minggu ketujuh - 1 BIJI telur sepenuhnya 
Minggu kelapan - 2 kali seminggu jumlah yang sama (1 BIJI telur sepenuhnya)

Minggu ke sembilan dan seterusnya boleh la beri 1 biji telur tidak lebih dari 3x seminggu

Masa mula2 bg,just sesudu kecil ja..takot la apa2 jadi..
yg baca kalo bb alah jd rashes ruam kt muka or badan.
Alhamdulillah..Lulus setakat ni..kalo bb ada ekzema,sila delay kejap..9 or bulan 10 bulan try la buh sesudu..kalo jd gak..tangguh la ke next month..
then..bila dh setahun..nk cucuk cakap Baby anda alah Telur...depa akan pantau.

Sekian,harap maklum..

ehh

rasa mcm nk try ni..bagi susu lg mantap..katanya leh bg bb and dewasa..
kt FB http://www.facebook.com/pages/Minuman-Para-Anbiya/503453003010132?fref=ts

harap dpt menyusu 2tahun..
nnti nk bg bb minum susu kambing..kalo dpt fresh lagi sempoi..
yerla..Nabi kata susu paling dekat ialah susu kambing..
kat Oversea mana ada susu FM mcm Malaysia..depa lebih suka yg susu Fresh
lg khasiat sebab tanpa pengawet perasa tambahan sgt compare tin2 yg duk kt rak lama tu..c ya...

4 Response to Makan Lagi

15 Januari 2013 2:08 PG

info yang sangat2 bagus..!! :) tq dear..

15 Januari 2013 11:21 PG

you are welcome bebeh..ni pun korek dh FB HFFYB..
jenuh nk khatam..hehe

31 Januari 2013 2:33 PTG

good info! boleh practice once baby turns 6m. Thanks. -yany-

31 Januari 2013 8:44 PTG

u r welcome bebeh..join group kt fb HFFYB

Catat Ulasan

Nota kaki anda :D