Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Anniversary

Lilypie Angel and Memorial tickers

Persediaan utk Mengandung - Part 2

Gel Pelincir

D'lla ada dapat dari research yang mengatakan bahawa, sekiranya anda menggunakan gel pelincir ketika bersama, pastikan produk yg anda gunakan itu tidak menghalang atau melambatkan pergerakan Sperma. Ada sesetengahnya menghalang sperma utk bergerak atau mati. Sila baca & rujuk produk yg digunakan seperti Durex, KY Jelly, dan Vaseline. Contoh produk di UK ni yang sesuai utk mengandung ialah Pre - Seed dan Sasmar Pre-conception lubricant.

Dari info yg D'lla dapat, salah satu cara tradisional utk membuat gel pelincir adalah dengan menggunakan telur putih sahaja bukan telur kuning, biasanya telur ayam sahaja. Biarkan telur putih pada suhu bilik seketika, kalo guna suhu sejuk peti ais, alamat..xmenjadi la..D'lla belum cuba kaedah ni lagi..lagi pun telur nih kan berbau kan lepas guna..

Waktu Subur

Waktu subur utk individu adalah tidak sama..utk yg normal biasanya antara Hari ke -14 hingga ke - 20 dari hari pertama period. Utk lebih tepat, korang beli la Ovulation Test ni.. 99% tepat, so xperlu teragak - agak. Ovulation test ni dia detect hormon (Luteinizing Hormone,LH surge) dalam air kencing yg mengeluarkan telur. Jika detect waktu subur, biasanya ada masa 30jam utk anda bersedia bersama. (kalo lebey 30 jam,melepas la). Dekat sini yg D'lla tengok, brand paling murah pn ASDA..macam Tesco la. Ada 5 set test utk RM40. Kalo brand yg famous macam Clearblue tu..dalam RM90..fuhh beza banyakkan. Dalam kotak tu ada la arahan dia..senang nak faham..kalo xfaham, tanya org Farmasi :) D'lla dh try satu..satu bar terang,satu bar xterang..negative..belum masanya..hik3..

p/s : baca arahan betul2, ikut tempoh masa dia.


Nota tambahan : rujuk link ni utk cek waktu subur

http://www.babycenter.com.my/l1047500/what-cervical-mucus-looks-like-photos

semoga berjaya :D
minggu depan tuan tanah ke London,
Hubby ada interview utk skim lecture under UNIKL :)
wish us luck :D

2 Response to Persediaan utk Mengandung - Part 2

28 Jun 2011 9:48 PG

gud luck dear..besh nyer gi london..!!! :)

neway..mekaseh jugak untuk info2 ni...;)

29 Jun 2011 9:10 PG

:d tenkiu very much..fuhhh letih london
u r welkam..xsabo nk buat baby

Catat Ulasan

Nota kaki anda :D