Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Anniversary

Lilypie Angel and Memorial tickers

Persediaan utk Mengandung

Lepas balik dari klinik aritu,
Doktor ada bagi lampiran Planning to Become Pregnant :D

sukanya..
maklumat sangat ringkas & padat..di sini, D'lla share dengan korang :)

Folid Acid

Perkara utama yg perlu dilakukan ialah Folic Acid supplements. Diambil sebelum mengandung, dan terus mengambil pil ini sehingga penghujung minggu ke - 12 semasa mengandung, walaupun anda sihat & makan - makanan berkhasiat. Ini penting utk meningkatkan kesuburan & membantu perkembangan serta kesihatan janin bayi.

Folid Acid boleh didapati di klinik atau farmasi. Dos yg perlu diambil ialah 400 micrograms (o.4mg) setiap hari. Jika anda ada masalah Spinal Cord, dos yg perlu diberi adalah 5mg setiap hari, tetapi utk : 
  • pernah mengalami masalah ketika mengandung dahulu
  • anda atau pasangan anda mengalami Spinal Cord
  • anda mengambil ubat Epilepsy
  • anda mengalami coeliac, diabete, sickle cell anaemia atau thalassaemia
Jika anda baru sedar anda mengandung, cepat2 la ambil folid acid 400 micrograms (0.4mg)

err..D'lla tgh confious yg mana satu nk pilih..haha

err..cni harga sini la..darab RM5.50





& ovulation test juga sangat penting..sebab 99% sangat tepat..so senang la nak planning.Sila cek harga di farmasi..








Kita hanya berusaha, Allah yg tentukan..D'lla ada juga kawan yg dh kahwin lebih setahun,tetapi still belum ada rezeki..sama2 kita doakan semoga mereka dapat zuriat,amin.

Ni pula info Maklumat Am yg D'lla tahu

Set utk mengandung tradisional juga ada di Malaysia..macam2 jenis selain berurut..
korang boleh cuba Biodex, Ambar Kenanga..nih kira harga murah gak la..compare dgn teknik IVF tu..
kalau ada testimoni, korang share2 la..kita dapat membantu mereka mendapatkan zuriat..
Doa, usaha, ikhtiar & tawakal kepada Allah banyak. Kena perbanyakkan amalan juga.
Untuk mendapatkan zuriat yg soleh & solehah, jangan lupa, semasa bersama, mulakan dengan
Al- Fatihah, Ayat Kursi dan 3 Qul.
niat utk dapat anak soleh & solehah perlu ada..
ada juga yg kata, semasa suami hendak mengeluarkan cecair perlu baca doa..

selain itu, fahami bentuk rahim anda utk mudahkan cecair suami masuk ke rahim.,
sebab ada individu yg perlu buat dalam air..katanya, tekanan air dan udara membantu cecair suami sampai ke rahim dan terus melekat di situ..
ada juga kata teknik posisi perlu betul..

dan jangan makan makanan yg tajam dan pahit seperti jeruk, nanas dah sebagainya..

Vitamin D

Vitamin D pula utk perkembangan bayi. Ia perlu diambil ketika mengadung atau menyusukan bayi. Dos yg diperlukan 400 micrograms (o.4mg) setiap hari. Vitamin ini diperoleh sama ada melalui tablet atau multivitamin yg sesuai ketika mengandung. Terdapat juga pakar menyatakan, wanita mengandung yg mendapat sedikit sinaran matahari, contoh di negara yg beriklim sejuk dan matahari jarang menyinar, perlu mengambil dos 800 unit (20 micogram) setiap hari. Kalau di Malaysia, tidak perlu la risau sangat :)
sila rujuk doktor anda yer.

Ujian Darah

Di UK nih, blood test perlu dibuat jika anda imun kepada Rubella, ada hepatitis B, Syphilis dan HIV

Makanan

Makan - makanan yg berkhasiat & berzat.Penting utk perkembangan ibu & bayi. Sangat penting terutama utk memastikan susu badan anda berkhasiat dan utk tempoh lama apabila bayi lahir. Pesanan dalam lampiran D'lla dapat menyatakan, Jangan makan utk 2 orang ketika mengandung. Ini kerana, jika berlaku pertambahan berat badan yg sangat banyak akan mengalami masalah ketika melahirkan bayi. Pendapat pakar menyatakan, pertambahan berat normal ibu mengandung ialah sebanyak 10 - 14 kg. Sila perhatikan berat anda.. Sila bincang dengan Doktor anda :D

Makanlah makanan yg mengandungi byk Iron, calcium dan folid acid :)
calcium itu penting..paling byk dlm susu..sila paksa sikit diri anda walaupun dalam kuantiti sedikit demi bayi tersayang :D
sila baca info ini utk maklumat tentang penyusuan Breasfeeding sini Penyusuan sini Susu sikit

Ikan

Ikan yg boleh dimakan ada banyak jenis..tetapi ada juga yg perlu dielakkan kerana mengandungi toxin dan mercury seperti shark,marlin, swordfish dan tuna. untuk Tuna, bataskan kepada 4 tin sederhana (drained weight = 140g per tin ) atau 2 ikan segar tuna per week (berat sekitar 140g masak atau 170g mentah)Makanlan ikan atau makanan laut yg dimasak sepenuhnya seperti, salmon, mackerel, pilchards dan sardnines. Kajian terhadap Ibu mengandung yg memakan makanan ini yg mengandungi minyak ikan atau omega, puratanya, anak2 ini memiliki komunikasi yg baik dan kemahiran bersosial ketika berusia 7 tahun.

Elakkan

Elakkan sumber2 makanan yg mengandungi banyak vitamin A . Hanya kuantiti yg sedikit sahaja diperlukan utk mengandung dan ketika mengadung. Kuantiti yg banyak akan mengancam bayi. Elakkan makanan seperti seperti hati atau produk dari hati seperti liver pate dan cod liver oil supplement. Selain itu :

  • elakkan makanan seperti daging mentah atau telur separuh masak
  • elakkan makanan yg mengandungi telur mentah seperti setengah produk mayonis atau mousse
  • mould-ripened and soft cheese seperti brie, camembert, dan blue-veined cheese (Hard cheeses dan processed cottage cheese are safe)
  • Pates - temasuk vegetable pates
  • raw shellfish dan ikan mentah
  • unpasteurised milk. note : goat milk is often unpasteurised, and goat's milk products seperti cheese are often made from unpasteurised milk
Kurangkan

kurangkan jumlah caffeine/kopi/nescafe dan minuman yg bercampur caffeine. Hal ini demikian, boleh menambahkan risiko keguguran dan berat bayi kurang ketika dilahirkan. Sumber utama caffeine adalah kopo, tea, chocolate dan cola..er..chocolate?oooohhh tidak..makan sikit okay!
  • 1 mug kopi segera mengandugi 100mg caffeine
  • 1 mug kopi bancuh ada 140mg caffeine
  • 1 mug tea ada 75mg caffeine
  • 1 50g plain chocolate bar ada 50mg caffeine, milk choclate ada setengah caffeine dari plain chocolate
  • 1 tin cola, dan setengah tin minuman bertenaga ada 40mg caffeine.
  • elakkan kekacang jika anda mengalami alahan atopic disease.
Haiwan

  • Elakkan dari berada dengan sheep atau kambing. Ini kerana ada haiwan ini membawa bakteria yg menyebabkan listeriosis, toxoplasmosis dan chlamydia.
  •  basuh tangan dengan bersih selepas mengendalikan haiwan peliharan
  • minta bantuan utk membersihkan cat litter tray ketika mengadung
  • gunakan sarung tangan jika berkebun
pastikan anda mematuhi arahan doktor!
setakat ini info yg D'lla dapat
sekian.

6 Response to Persediaan utk Mengandung

17 Jun 2011 9:28 PG

mekseh dear..dah print dah...siap foward pade asben...:) buat mase ni tak de lagi.. tapi belajar dari pengalaman..so...biler mengandung lagi[insyaallah] saya akan lebih berhati2..:)

18 Jun 2011 6:21 PG

Wahh..siap print..ok..xpa2..goodluck..Aty kena kuatkan rahim dulu..yg nih elok tanya bidan macamna..depa lagi pakar..jgn angkat benda berat lebih 1kg :D

Tanpa Nama
18 Jun 2011 8:54 PG

thanks dila.. insyaallah aku akan praktikkan.. hang doa2kan aku yer.. teringin sgt2..huhu.. thanks weh:))

19 Jun 2011 12:40 PG

You are welcome Hariah :D amin..goodluck sahabatku..jom lawan buat baby..hehe..print terus tampal :D

10 Mei 2015 11:59 PG

Salam sis... nk tnya,, ovulution test yg cek waktu ovulasi tu sama k x dgn upt...berbeza yer????

10 Mei 2015 4:39 PTG

W'ssalm.
Ovulation test utk test waktu subur
Upt utk test result pregnant or x

Catat Ulasan

Nota kaki anda :D