Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Anniversary

Lilypie Angel and Memorial tickers

Kisah Anak

Assalamualaikum dan apa khabar?
Kesempatan ini,bulan Ramadhan bakal menjelma..tengah gigih posa ganti ni :)

Sejak kebelakangan banyak ujian yg melanda..kenkadang diri ini jatuh terduduk mengenangnya..mencari sedikit kekuatan.Diuji dan terus diuji..
Syukur Alhamdulillah mendapat ketenangan akhirnya.Salah satu sumber kekuatan mula diperoleh.Mula belajar utk menyayangi diri ini.Cuba berfikiran positif.Perbanyakkan solat dan zikir.

Kami diuji..bermula dengan jiran yg gila,anak yg kerap meragam,suami disantau,pergaduhan,amarah..segalanya berlaku sekelip mata kini.Hinggalah anak jatuh sakit..Susah hati.

Tapi jangan risau.Rumah tangga kami masih mendapat kemanisannya.. ;)

Kisah anak
Januari
Anak meragam ja dengan D'lla..alahaii
Anak tengah tido tetiba terjaga sambil menangis..Ya Allah..kenapa?
Tidak mahu org lain.Tangan ini lenguh sakit memegangnya.
Nangis, mummy nanak nenen!huhu.Diberi pn tidak mau juga..kena tendang kena tempis..aduh!
Banyak kali dlm sebulan..kami siap simpan garam kasar,lada hitam dan limau purut...marah dia diberi garam kasar.
Tak boleh jadi ni.Ini kena panggil ustaz..
Ustaz ruqyahkan anak.alhamdulillah terus normal mcm anak org lain.

Set up appointment dgn ENT..bukan senang nk dapatkan temu janji dgn doc gov.Dapat tahu dr tahun lepas(dr swasta) punca tonsil anak adalah dr adenoid yg terletak di belakang hidung bahagian saluran pernafasan.
Rupanya,doc bilang nasihatkan utk operation buang..tergamam juga.tp utk kebaikan anak saya relakan.Ramai yg menentang..huhu..
2 pakar ent kami jumpa even yg di Alor Setar..benar kata mereka.

Anak ada demam ringan sahaja bulan 3 aritu.Hati terdetik..tolong la..jangam tangguh lg.

Seperti biasa check up Pediatrik. Soalan standard.Corak pemakanan anak..aduhh..ujian darah pernah dibuat.itupn xtau la mereka buat yg mana satu. Cek Tiroid-normal, urine test pn normal. Berat anak sangat slow..i wonder why..dalam hati fikir,xpa janji anak xda sakit serius.

Kali ni lagi susah hati.25 Mei anak demam ringan.bagi PCM.Next day terus tinggi. Tengah malam pulak.Jam 4am terjaga.Masa ni balik kg dengan anak ja.Kejut parents tolong hantar ke ER KMC.Kena bagi ubat SUPP bontot..huhu..demam turun.tiada tanda batuk or selsema.cuma nafas mcm laju..katanya normal.

Balik KK..dh ada demam sikit..3x kn SUPP.every nite terus tinggi.susah hati google sana cni.ada org tu kata anaknya kena Croup.anak xda batuk or selsema.ok lega.

Demam still on off.

30 Mei pagi tetiba pipi anak bulat merah..then telinga,ke kaki and tangan..pi pesakit luar Queen Elizabeth 1.
Kena admit di Likas.Di Hospital Likas cek itu ini soal selidik lama sangat.Dari lahir sampai sekarang..7x warded.Terkejut juga bila kira.Akhirnya doc ni faham bukan salah pemakanan,tetapi tonsil dia.anak tiada batuk or selsema..demam pn tetiba baik bila jumpa doc..isshh haru betui!
Anak jadi kelopak garam/gegata/ludah hantu/sopak garam..tetapi org yang kena semua kata gatal..anak xgatal pn,gatal sekali dua ja.doc terus bg sirap ubat gatal takot melarat.anak merap daa..nk celah ketiak ja.sebbaik husband ada leh tlg basuh botol and pi tandas..sebab demam aritu tekak dah mula merah.Dibekalkan antibiotik dam PCM.cuma kalo demam tinggi kena SUPP

3Jun
Demam balik dr petang..makin tinggi.badan anak panas.kalo kena air suam pn mmg menggigil ni.xbg kerjasama utk demah or sponging.makin malam naluri makin susah hati..something wrong..nafas anak macam tersekat.xtido babe!Jam3am pi hosp swasta terdekat.Likas jauh..hhmm ada insurans..cuba try guna manatau boleh.

Nurse bagi mandi.Doc MA or MO rupanya..doc permenant jam 7am baru ada.aduhh..doc ni nak bg balik katanya demam biasa dan tekak bengkak biasa ja nih..tunggu suhu turun baru balik..sembang dgn nurse sambil cek insurans..admit la..tengok macamna..Dapat rehat dan tido sekejap..leganya..Doc Pediatrik dtg dan cek buku kesihatan anak.Terdengar anak batuk sikit.terus dia bg rujukan CROUP.. 
Barking cough,suara mendalam.

Saluran pernafasan di trakea bengkak dan anak kena jalani ujian selanjutnya.Kena neb dan drip antibiotik.Sebelum buat ujian lain bgtau doc ni 1st time gn insurans..cek dlu la..anak makin bernafas ok.alhamdulillah.makan sikit isi perut ja.

Jam 4pm dapat tau insurans reject..huhu..what?why?
Dinasihatkan discharge.ok fine..Dalam hati sedih.nangehh ooii..Doc bgtau its ok jangan risau.dia bg ubat sirap supply.anak dh tak demam xpa.

Doc ni bagus.Sepanjang jumpa doc,ini kalilah jumpa doc yg faham dan tahu tindakan yg perlu dibuat.Anak kena jalani ujian detail. Cek sistem imun,Xray tengkok dan ultrasound di buah pinggang. Tengkok dan buah pinggang berkait rapat dgn masalah anak. Agaknya lepasni kena minta surat laporan ujian yg pernah dibuat. Dah letih menjawabnya huhu.

Pasal insurans,sembang dgn member memang la ni payah nak dapat claims.polisi berubah dan sangat tegas..aduhh nasibla.walaupn kalo dpt claim refund..jadi apa2 mana nak cekau duit?
Will consider terminate or surveu other choice..

Ceh kuciwa ja kau speaking london ya..
Oppss!
Dah jumpa doc yg terbaik..tetapi mana nak cekau duit?cobaan..memang sakit anak seem xserius sgt..but..in future we don't know.doakan kesihatan anak kami,
Khairul Awadullah



No Response to "Kisah Anak"

Catat Ulasan

Nota kaki anda :D